Drukuj
Kategoria: Żywienie w żłobku

Wykaz substancji lub produktów powodujących alergię

lub reakcję nietolerancji

 

1.zboża zawierające gluten, tj.  pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne,

2.skorupiaki i produkty pochodne,

3.jaja i produkty pochodne,

4.ryby i produkty pochodne,

5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6.soja i produkty pochodne,

7.mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),

8.orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy        brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne,

9.seler i produkty pochodne,

10.gorczyca i produkty pochodne,

11.nasiona sezamu i produkty pochodne,

12.dwutlenek siarki i siarczyny,

13.łubin i produkty pochodne,

14.mięczaki i produkty pochodne.