Wykaz substancji lub produktów powodujących alergię
lub reakcję nietolerancji
1.zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne,
2.skorupiaki i produkty pochodne,
3.jaja i produkty pochodne,
4.ryby i produkty pochodne,
5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6.soja i produkty pochodne,
7.mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
8.orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne,
9.seler i produkty pochodne,
10.gorczyca i produkty pochodne,
11.nasiona sezamu i produkty pochodne,
12.dwutlenek siarki i siarczyny,
13.łubin i produkty pochodne,
14.mięczaki i produkty pochodne.