Drukuj
Kategoria: Żywienie w żłobku

Dekalog żywienia dzieci

w wieku od 1. do  3. roku życia

 

1.Dziecko powinno codziennie jeść  warzywa i owoce.

2.Należy codziennie podawać produkty białkowe, takie jak mleko ( w tym mleko modyfikowane przeznaczone dla dzieci  w wieku poniemowlęcym) maślankę, kefir lub jogurt (dla dzieci powyżej  24. miesiąca życia – ze zmniejszoną zawartością tłuszczu). 

3.Dziecko powinno codziennie  spożywać pieczywo i przetwory zbożowe  pochodzące z pełnego przemiału zbóż 

4.Chude mięso czerwone, w tym wędliny, powinny być spożywane nie częściej niż dwa, trzy razy w tygodniu, jaja kurze – w dni kiedy nie jest spożywane mięso.

 5.Mięso drobiowe powinno być spożywane dwa, trzy razy w tygodniu, zawsze bez skóry

6.Wskazane jest spożywanie przez dzieci ryb – raz lub dwa razy w tygodniu.

7.Posiłki dla dzieci powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczów roślinnych (najlepiej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego), z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego.

8.Należy ograniczyć dodatek soli oraz cukru do potraw  i produktów spożywczych.

9.Należy ograniczyć spożywanie  słodzonych napojów i  pić czystą wodę.

10.Dziecko powinno codziennie ćwiczyć fizycznie, bawiąc się przez kilkadziesiąt minut, najlepiej na świeżym powietrzu.