Schemat żywienia dzieci w Żłobku Gminnym
„Wesoły Wiatraczek”
Jadłospisy układane są dekadowo i uwzględniają obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia:
- wysoka jakość i dobór surowca
- odpowiednia wielkość porcji
- urozmaicenie posiłków
Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HACCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów. Posiadamy dobrze wyposażoną kuchnię ogólną, dzięki której wszystkie posiłki dla naszych podopiecznych są przygotowywane w żłobku.
Śniadanie
Oparte jest na mleku lub jego przetworach. Mleko podajemy w postaci ciepłych napojów (kakao, kawa zbożowa, mleko modyfikowane) lub klasycznych zup mlecznych z dodatkiem węglowodanowym w postaci kasz, płatków, ryżu, klusek lanych lub makaronu albo w postaci gotowej kaszki mlecznej. Uzupełnieniem śniadania są kanapki/bułeczki na bazie urozmaiconego asortymentu pieczywa (pszenne, wieloziarniste, słonecznikowe) z dodatkiem masła wysokiej jakości (min. 82% tłuszczu), z porcją dobrych gatunkowo produktów wysokobiałkowych pochodzenia zwierzęcego (wędliny, sery podpuszczkowe, jaja, sery twarogowe) oraz z dodatkiem warzywnym. Każde śniadanie dla dzieci jest kolorowe i różnorodne asortymentowo.
II śniadanie
Ze względu na krótki odstęp czasowy pomiędzy śniadaniem a obiadem posiłek ten jest lekki i niezbyt obfity. Stanowią go porcja owoców i/lub warzyw w postaci drobnych kawałków, sprzyjających kształtowaniu umiejętności gryzienia. Z owoców lub warzyw przygotowywane są również koktajle na bazie jogurtu oraz musy warzywno- owocowe.
Obiad
Drugie danie obiadowe składa się z produktu białkowego pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, jajko) lub roślinnego, produktu węglowodanowego (ziemniaki, kasza, ryż, kopytka, makaron) oraz dodatków warzywnych w postaci surówek i jarzynek (podawanych odpowiednio na zimno i na ciepło). Do drugiego dania podajemy kompot przygotowany na bazie świeżych lub mrożonych owoców.
Podwieczorek
Zupy są przygotowywane na bazie podstawowego zestawu warzyw („włoszczyzna”) z przewagą jednego składnika nadającego zupie jej charakterystyczny smak. Zupy zabielane są mlekiem, jogurtem lub śmietaną o małej zawartości tłuszczu. Uzupełnieniem puli energetycznej i odżywczej żłobkowej diety jest dodatek do podwieczorku. Może składać się z owoców lub przetworów owocowych, ciasta, budyniu, koktajlu mleczno-owocowego, placuszków, naleśników, twarogu z owocami przygotowanych przez personel naszej kuchni.
Zwracamy uwagę na barwy zestawionych posiłków, co ma duży wpływ na apetyt dziecka i budzi zainteresowanie.
Dieta dziecka w naszym żłobku jest urozmaicona, lekka, mało przetworzona !
NASZE ZWYCZAJE:
Dzieciom podajemy 4 posiłki dziennie.
Aktualny jadłospis jest co tydzień wywieszany na tablicy informacyjnej.
Nie zmuszamy a zachęcamy dzieci do jedzenia.
Porcje nie są limitowane.
Wspólne posiłki dają dzieciom możliwość poznania zasad dobrego zachowania przy stole oraz próbowania różnorodnych dań.
Dzieci spożywają posiłki w spokojnej i miłej atmosferze, o regularnych porach.