Drukuj
Kategoria: Żywienie w żłobku

Schemat żywienia dzieci w Żłobku Gminnym

„Wesoły Wiatraczek”

 

Jadłospisy układane są dekadowo i uwzględniają  obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia:

 

 

 Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HACCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów. Posiadamy dobrze wyposażoną kuchnię ogólną, dzięki której  wszystkie posiłki dla naszych podopiecznych  są przygotowywane w żłobku.

Śniadanie

 Oparte jest na mleku lub jego przetworach. Mleko podajemy w postaci ciepłych napojów (kakao, kawa zbożowa, mleko modyfikowane) lub klasycznych zup mlecznych z dodatkiem węglowodanowym w postaci kasz, płatków, ryżu, klusek lanych lub makaronu albo w postaci gotowej kaszki mlecznej. Uzupełnieniem śniadania  są  kanapki/bułeczki na bazie urozmaiconego asortymentu pieczywa (pszenne, wieloziarniste,  słonecznikowe) z dodatkiem masła wysokiej jakości (min. 82%  tłuszczu), z porcją dobrych gatunkowo produktów wysokobiałkowych pochodzenia zwierzęcego (wędliny, sery podpuszczkowe, jaja, sery twarogowe) oraz z dodatkiem warzywnym. Każde śniadanie dla dzieci jest kolorowe i różnorodne asortymentowo.

II śniadanie

Ze względu na krótki odstęp czasowy pomiędzy śniadaniem a obiadem  posiłek ten jest lekki i niezbyt obfity. Stanowią go porcja owoców i/lub warzyw w postaci drobnych kawałków, sprzyjających kształtowaniu umiejętności gryzienia. Z owoców lub warzyw przygotowywane są  również koktajle na bazie jogurtu oraz musy warzywno- owocowe.

Obiad

Drugie danie obiadowe  składa się z produktu białkowego pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, jajko) lub roślinnego, produktu węglowodanowego (ziemniaki, kasza, ryż, kopytka, makaron) oraz dodatków warzywnych  w postaci surówek i jarzynek (podawanych odpowiednio na zimno i na ciepło). Do drugiego dania podajemy kompot przygotowany  na bazie świeżych lub mrożonych owoców.

Podwieczorek

Zupy są przygotowywane na bazie podstawowego zestawu warzyw („włoszczyzna”) z przewagą jednego składnika nadającego zupie jej charakterystyczny smak. Zupy zabielane są mlekiem, jogurtem lub śmietaną o małej zawartości tłuszczu. Uzupełnieniem puli energetycznej  i odżywczej żłobkowej diety jest dodatek do podwieczorku. Może składać się z owoców lub przetworów owocowych, ciasta, budyniu, koktajlu mleczno-owocowego, placuszków, naleśników, twarogu z owocami  przygotowanych przez personel naszej  kuchni. 

Zwracamy uwagę na barwy zestawionych posiłków, co ma duży wpływ na apetyt dziecka i budzi zainteresowanie.

 

Dieta dziecka w naszym żłobku jest urozmaicona, lekka, mało przetworzona !

 

NASZE   ZWYCZAJE: 

  

Dzieciom podajemy 4 posiłki dziennie.

Aktualny jadłospis jest  co tydzień wywieszany na tablicy informacyjnej.

Nie zmuszamy a zachęcamy dzieci do jedzenia.

Porcje nie są limitowane.

Wspólne posiłki dają dzieciom możliwość poznania zasad dobrego zachowania przy stole oraz próbowania różnorodnych dań.

Dzieci spożywają posiłki w spokojnej i miłej atmosferze, o regularnych porach.