Schemat żywienia dzieci w Żłobku Gminnym

„Wesoły Wiatraczek”

 

Jadłospisy układane są dekadowo i uwzględniają  obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia:

 

  • wysoka jakość i dobór surowca                                                                                                                   
  • odpowiednia wielkość porcji                                                                                                                         
  • urozmaicenie posiłków

 

 Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HACCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów. Posiadamy dobrze wyposażoną kuchnię ogólną, dzięki której  wszystkie posiłki dla naszych podopiecznych  są przygotowywane w żłobku.

Śniadanie

 Oparte jest na mleku lub jego przetworach. Mleko podajemy w postaci ciepłych napojów (kakao, kawa zbożowa, mleko modyfikowane) lub klasycznych zup mlecznych z dodatkiem węglowodanowym w postaci kasz, płatków, ryżu, klusek lanych lub makaronu albo w postaci gotowej kaszki mlecznej. Uzupełnieniem śniadania  są  kanapki/bułeczki na bazie urozmaiconego asortymentu pieczywa (pszenne, wieloziarniste,  słonecznikowe) z dodatkiem masła wysokiej jakości (min. 82%  tłuszczu), z porcją dobrych gatunkowo produktów wysokobiałkowych pochodzenia zwierzęcego (wędliny, sery podpuszczkowe, jaja, sery twarogowe) oraz z dodatkiem warzywnym. Każde śniadanie dla dzieci jest kolorowe i różnorodne asortymentowo.

II śniadanie

Ze względu na krótki odstęp czasowy pomiędzy śniadaniem a obiadem  posiłek ten jest lekki i niezbyt obfity. Stanowią go porcja owoców i/lub warzyw w postaci drobnych kawałków, sprzyjających kształtowaniu umiejętności gryzienia. Z owoców lub warzyw przygotowywane są  również koktajle na bazie jogurtu oraz musy warzywno- owocowe.

Obiad

Drugie danie obiadowe  składa się z produktu białkowego pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, jajko) lub roślinnego, produktu węglowodanowego (ziemniaki, kasza, ryż, kopytka, makaron) oraz dodatków warzywnych  w postaci surówek i jarzynek (podawanych odpowiednio na zimno i na ciepło). Do drugiego dania podajemy kompot przygotowany  na bazie świeżych lub mrożonych owoców.

Podwieczorek

Zupy są przygotowywane na bazie podstawowego zestawu warzyw („włoszczyzna”) z przewagą jednego składnika nadającego zupie jej charakterystyczny smak. Zupy zabielane są mlekiem, jogurtem lub śmietaną o małej zawartości tłuszczu. Uzupełnieniem puli energetycznej  i odżywczej żłobkowej diety jest dodatek do podwieczorku. Może składać się z owoców lub przetworów owocowych, ciasta, budyniu, koktajlu mleczno-owocowego, placuszków, naleśników, twarogu z owocami  przygotowanych przez personel naszej  kuchni. 

Zwracamy uwagę na barwy zestawionych posiłków, co ma duży wpływ na apetyt dziecka i budzi zainteresowanie.

 

Dieta dziecka w naszym żłobku jest urozmaicona, lekka, mało przetworzona !

 

NASZE   ZWYCZAJE: 

  

Dzieciom podajemy 4 posiłki dziennie.

Aktualny jadłospis jest  co tydzień wywieszany na tablicy informacyjnej.

Nie zmuszamy a zachęcamy dzieci do jedzenia.

Porcje nie są limitowane.

Wspólne posiłki dają dzieciom możliwość poznania zasad dobrego zachowania przy stole oraz próbowania różnorodnych dań.

Dzieci spożywają posiłki w spokojnej i miłej atmosferze, o regularnych porach.

 

MODELOWY TALERZYK ŻYWIENIOWY

Dekalog żywienia dzieci

w wieku od 1. do  3. roku życia

 

1.Dziecko powinno codziennie jeść  warzywa i owoce.

2.Należy codziennie podawać produkty białkowe, takie jak mleko ( w tym mleko modyfikowane przeznaczone dla dzieci  w wieku poniemowlęcym) maślankę, kefir lub jogurt (dla dzieci powyżej  24. miesiąca życia – ze zmniejszoną zawartością tłuszczu). 

3.Dziecko powinno codziennie  spożywać pieczywo i przetwory zbożowe  pochodzące z pełnego przemiału zbóż 

4.Chude mięso czerwone, w tym wędliny, powinny być spożywane nie częściej niż dwa, trzy razy w tygodniu, jaja kurze – w dni kiedy nie jest spożywane mięso.

 5.Mięso drobiowe powinno być spożywane dwa, trzy razy w tygodniu, zawsze bez skóry

6.Wskazane jest spożywanie przez dzieci ryb – raz lub dwa razy w tygodniu.

7.Posiłki dla dzieci powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczów roślinnych (najlepiej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego), z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego.

8.Należy ograniczyć dodatek soli oraz cukru do potraw  i produktów spożywczych.

9.Należy ograniczyć spożywanie  słodzonych napojów i  pić czystą wodę.

10.Dziecko powinno codziennie ćwiczyć fizycznie, bawiąc się przez kilkadziesiąt minut, najlepiej na świeżym powietrzu.

 

 

Wykaz substancji lub produktów powodujących alergię

lub reakcję nietolerancji

 

1.zboża zawierające gluten, tj.  pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne,

2.skorupiaki i produkty pochodne,

3.jaja i produkty pochodne,

4.ryby i produkty pochodne,

5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6.soja i produkty pochodne,

7.mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),

8.orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy        brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne,

9.seler i produkty pochodne,

10.gorczyca i produkty pochodne,

11.nasiona sezamu i produkty pochodne,

12.dwutlenek siarki i siarczyny,

13.łubin i produkty pochodne,

14.mięczaki i produkty pochodne.