Żywienie w żłobku
Schemat żywienia dzieci
- Szczegóły
- redaktor
- Kategoria: Żywienie w żłobku
Schemat żywienia dzieci w Żłobku Gminnym
„Wesoły Wiatraczek”
Jadłospisy układane są dekadowo i uwzględniają obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia:
- wysoka jakość i dobór surowca
- odpowiednia wielkość porcji
- urozmaicenie posiłków
Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HACCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów. Posiadamy dobrze wyposażoną kuchnię ogólną, dzięki której wszystkie posiłki dla naszych podopiecznych są przygotowywane w żłobku.
Śniadanie
Oparte jest na mleku lub jego przetworach. Mleko podajemy w postaci ciepłych napojów (kakao, kawa zbożowa, mleko modyfikowane) lub klasycznych zup mlecznych z dodatkiem węglowodanowym w postaci kasz, płatków, ryżu, klusek lanych lub makaronu albo w postaci gotowej kaszki mlecznej. Uzupełnieniem śniadania są kanapki/bułeczki na bazie urozmaiconego asortymentu pieczywa (pszenne, wieloziarniste, słonecznikowe) z dodatkiem masła wysokiej jakości (min. 82% tłuszczu), z porcją dobrych gatunkowo produktów wysokobiałkowych pochodzenia zwierzęcego (wędliny, sery podpuszczkowe, jaja, sery twarogowe) oraz z dodatkiem warzywnym. Każde śniadanie dla dzieci jest kolorowe i różnorodne asortymentowo.
II śniadanie
Ze względu na krótki odstęp czasowy pomiędzy śniadaniem a obiadem posiłek ten jest lekki i niezbyt obfity. Stanowią go porcja owoców i/lub warzyw w postaci drobnych kawałków, sprzyjających kształtowaniu umiejętności gryzienia. Z owoców lub warzyw przygotowywane są również koktajle na bazie jogurtu oraz musy warzywno- owocowe.
Obiad
Drugie danie obiadowe składa się z produktu białkowego pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, jajko) lub roślinnego, produktu węglowodanowego (ziemniaki, kasza, ryż, kopytka, makaron) oraz dodatków warzywnych w postaci surówek i jarzynek (podawanych odpowiednio na zimno i na ciepło). Do drugiego dania podajemy kompot przygotowany na bazie świeżych lub mrożonych owoców.
Podwieczorek
Zupy są przygotowywane na bazie podstawowego zestawu warzyw („włoszczyzna”) z przewagą jednego składnika nadającego zupie jej charakterystyczny smak. Zupy zabielane są mlekiem, jogurtem lub śmietaną o małej zawartości tłuszczu. Uzupełnieniem puli energetycznej i odżywczej żłobkowej diety jest dodatek do podwieczorku. Może składać się z owoców lub przetworów owocowych, ciasta, budyniu, koktajlu mleczno-owocowego, placuszków, naleśników, twarogu z owocami przygotowanych przez personel naszej kuchni.
Zwracamy uwagę na barwy zestawionych posiłków, co ma duży wpływ na apetyt dziecka i budzi zainteresowanie.
Dieta dziecka w naszym żłobku jest urozmaicona, lekka, mało przetworzona !
NASZE ZWYCZAJE:
Dzieciom podajemy 4 posiłki dziennie.
Aktualny jadłospis jest co tydzień wywieszany na tablicy informacyjnej.
Nie zmuszamy a zachęcamy dzieci do jedzenia.
Porcje nie są limitowane.
Wspólne posiłki dają dzieciom możliwość poznania zasad dobrego zachowania przy stole oraz próbowania różnorodnych dań.
Dzieci spożywają posiłki w spokojnej i miłej atmosferze, o regularnych porach.
Modelowy talerzyk żywieniowy
- Szczegóły
- redaktor
- Kategoria: Żywienie w żłobku
MODELOWY TALERZYK ŻYWIENIOWY
Dekalog żywienia
- Szczegóły
- redaktor
- Kategoria: Żywienie w żłobku
Dekalog żywienia dzieci
w wieku od 1. do 3. roku życia
1.Dziecko powinno codziennie jeść warzywa i owoce.
2.Należy codziennie podawać produkty białkowe, takie jak mleko ( w tym mleko modyfikowane przeznaczone dla dzieci w wieku poniemowlęcym) maślankę, kefir lub jogurt (dla dzieci powyżej 24. miesiąca życia – ze zmniejszoną zawartością tłuszczu).
3.Dziecko powinno codziennie spożywać pieczywo i przetwory zbożowe pochodzące z pełnego przemiału zbóż
4.Chude mięso czerwone, w tym wędliny, powinny być spożywane nie częściej niż dwa, trzy razy w tygodniu, jaja kurze – w dni kiedy nie jest spożywane mięso.
5.Mięso drobiowe powinno być spożywane dwa, trzy razy w tygodniu, zawsze bez skóry
6.Wskazane jest spożywanie przez dzieci ryb – raz lub dwa razy w tygodniu.
7.Posiłki dla dzieci powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczów roślinnych (najlepiej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego), z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego.
8.Należy ograniczyć dodatek soli oraz cukru do potraw i produktów spożywczych.
9.Należy ograniczyć spożywanie słodzonych napojów i pić czystą wodę.
10.Dziecko powinno codziennie ćwiczyć fizycznie, bawiąc się przez kilkadziesiąt minut, najlepiej na świeżym powietrzu.
Wykaz alergenów
- Szczegóły
- redaktor
- Kategoria: Żywienie w żłobku
Wykaz substancji lub produktów powodujących alergię
lub reakcję nietolerancji
1.zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne,
2.skorupiaki i produkty pochodne,
3.jaja i produkty pochodne,
4.ryby i produkty pochodne,
5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6.soja i produkty pochodne,
7.mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
8.orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne,
9.seler i produkty pochodne,
10.gorczyca i produkty pochodne,
11.nasiona sezamu i produkty pochodne,
12.dwutlenek siarki i siarczyny,
13.łubin i produkty pochodne,
14.mięczaki i produkty pochodne.